Международен екип от учени е разбил генетичния код на култивирания домат и на неговият див предшественик – постижение, което би помогнало на производителите да идентифицират гените, небходими за създаването на по-вкусни и хранителни сортове, както и да намалят разходите по отглеждането им, пише агенция "Ройтерс".
Пълната геномна последователност от 35 хил. гена на доматения сорт, известен като Heinz 1706, както и тази на неговия най-близък див роднина Solanum pimpinellifolium са били публикувани в сряда (30 май) в сп. Nature.
Успехът ще позволи на изследователите да открият връзките между определени доматени гени и характеристиките на растенията, които тези гени определят. Той ще разшири знанията на учените относно начините, по които генетичните и екологичните фактори влияят на здравето на насажденията и на развитието на други плодове като ягодите, ябълките, пъпешите и бананите, имащи сходни генетични характеристики с доматите.
„Доматите са едни от най-важните плодове в света – както по отношение на консумираните обеми, така и по отношение на витамините, минералите и другите фитохимикали*, които пресните и обработени представители на този вид доставят на организма и чрез които го предпазват от ракови и сърдечни заболявания“, обяснява Греъм Сиймур, професор по биотехнология в Университета в Нотингам и един от 300-те учени, въвлечени в проекта Tomato Genome Consortium (TGC).
Наред с това доматът е добър модел за изследване на процесите на узряване на плодовете, така че разбирането на неговия геном би помогнало за разкриване на молекулярните процеси, които способстват узряването и им дават полезните свойства, които всички познаваме.
Само в САЩ производството на домати генерира приходи от 2 млрд. долара, като във Великобритания продажбите достигат до 980 млн. долара за година.
*Фитохимикали - органични съединения, срещани в растенията, отговорни за оцветяването на органолептичните свойства на различи части от тях