Отбелязваме Световният ден за безопасност на храните

07.06.2023 | 11:30
по статията работи: econ.bg
Световната здравна организация, в сътрудничество с Организацията за храни и земеделие на ООН подпомага страните членки на организацията в усилието да отбележат Световния ден на безопасността на храните през 2019 г. и в идните години
Отбелязваме Световният ден за безопасност на храните

За пръв път през 2019 г. Световният ден за безопасност на храните се отбелязва на днешната дата, 7-ми юни. На общо събрание на Организацията на обединените нации през декември 2018г., този ден е избран за Ден на хранителната безопасност с мотото „Безопасността на храните е работа на всеки“.

Световната здравна организация (СЗО), в сътрудничество с Организацията за храни и земеделие на ООН подпомага страните членки на организацията в усилието да отбележат Световния ден на безопасността на храните през 2019 г. и в идните години.

Достъпът до достатъчно количество безопасни храни с висока хранителна стойност е ключът към поддържането на качествен живот и промоцията на доброто здраве. Заболяванията, предизвикани от храни, влияят негативно на социоикономическото развитие, натоварвайки здравните системи и местните икономики, туризма и търговията.

При регистрирани 600 милиона случая на заболявания, предизвикани от храни годишно или почти 1 на 10 души, който се разболява след консумация на заразена храна, въпросът за безопасността на храните е основен в поддържането на здравето на населението в световен мащаб. При децата под 5-годишна възраст, 40% попадат в групата на заболелите от опасна храна, което се равнява на 125 000 смъртни случая годишно.

Безопасността на храните е водеща за постигането на някои от целите на ООН за устойчиво развитие и би трябвало да е споделена отговорност между правителствата, производителите и потребителите. Всеки има своята роля по веригата „от фермата до вилицата“, за да се осигури консумацията на безопасна храна, която не носи вреди за здравето. Чрез Световния ден за безопасността на храните СЗО полага усилие хранителната безопасност да стане неизменна ценност за обществото и да се намали бремето на заболяванията, предизвикани от храна в световен мащаб.

Безопасността на храните е споделена отговорност между правителствата, производителите и потребителите. Всеки трябва да играе роля от фермата до трапезата, за да гарантира, че храната, която консумираме, е безопасна и няма да причини вреди на здравето ни.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 30.10   701 г. – Започва понтификатът на папа Йоан VI. 1470 г. – Хенри VI става отново крал на Англия. 1905 г. – Император Николай II обявява с указ първата...