Ограниченията, прилагани на единния пазар на ЕС поради проблемите с COVID, създададоха тенденция на спад за производителите на месо в района. Потреблението на месо е намаляло значително в държави като Испания, Германия, Италия и Франция. Като пример, испанците са консумирали 8,4% по-малко месо през 2021 г. в сравнение с предходната година, предаде euromeatnews.
Най-голям спад има в сектора на овче месо, като се отчита намаление до 13%. От друга страна, търговията на преработено месо показва свиване от близо 6%.
Франция от своя страна също регистрира спад при всички категории месо, като единствените положителни данни са в сектора на свинете, който въпреки намаляването на проиводствения обема, леко повишава стойността си. Германия и Италия също регистрират спад, подобен на този в Испания, макар и не за същите продукти.
Индустрията е оптимистична за 2022 г., поради готовността на туристическия сектор да върне потреблението до нивата преди пандемията. Проблемът сега се крие в загубата на покупателна способност на европейските потребители, които наблюдават значително повишаване на инфлацията в повечето от техните страни.