Без баници и кифли в забавачките

29.03.2011 | 09:25
по статията работи:
Филиите с мармалад за следобедна закуска в забавачките ще останат в историята. До лятото детските градини ще имат нов рецептурник
Без баници и кифли в забавачките

Филиите с мармалад за следобедна закуска в забавачките ще останат в историята. За сметка на тях обаче в менюто на малките деца ще бъде въведено задължително пето хранене, съобщиха за вестник "Стандарт" от Националния център по опазване на общественото здраве.

До лятото детските градини ще имат нов рецептурник, по който ще изготвят менюто на деца, съобщи директорът на здравния център доц. Стефка Петрова. В него ще има 400 рецепти. Планира се от менюто на малчуганите да отпаднат готовите закуски като кифли, тутманици и банички. Вместо тях ще се наблегне на зеленчуците, плодовете, ядките и рибата. Забранени ще са и подсладените безалкохолни напитки и пържените храни. Специалистите ще махнат от менюто за следобедна закуска филиите с масло и кашкавал, но все пак децата ще закусват сандвичи. Те обаче ще са от пълнозърнест хляб с извара или пастет. Към тях задължително ще се дава и зеленчук.

Месото в основните ястия ще бъде обезкостено, а супите ще са от зеленчуци. Нова наредба за храненето ще е готова до 2 седмици, каза още доц. Петрова. В документа ще са описани изисквания по отношение на качеството на ястията, колко често да се дават и в какво количество. Планира се в забавачките да се въведе и задължителна подкрепителна закуска от пресни плодове. Яслите също ще имат нов рецептурник, който ще е готов до края на годината. За училищата пък той ще излезе до 1 май.

За първи път ще се изготви и специален наръчник от 60 страници към рецептурниците. В него ще има практически съвети за здравословното хранене на децата. От помагалото ще могат да се възползват и директорите на школата и забавачките, и родителите. Наблюдават се проблеми при малчуганите - някои страдат от свръхтегло, други имат проблеми с метаболизма или високо кръвно. Новите рецептурници ще са съобразени с това, обясни проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика. По думите й в новите менюта до минимум ще бъдат сведени кристалната захар, а продуктите за ястията ще са с ниска масленост. Десертите ще са леки и ефирни на база плодове. Медът ще е сред продуктите, които ще се включат в новите рецепти за децата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 08.11   392 г. – Със забраната на езическите ритуали, император Теодосий I налага християнството като официална религия в Римската империя. 1204 г. – Кардинал Лъв,...