България внася най-много агнешко месо от Испания, Македония и Гърция, а износът е насочен основно към Хърватия, Италия и Хърватия, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ) по повод Великден. Като цяло през миналата година в страната са влезли 184.6 тона агнешко, а са изнесени 921.5 тона.
При яйцата вносът е основно от Румъния и Полша. Български яйца пък са изпращани най-често в посока Гърция. Износът отново е в пъти повече от вноса - 175 816 срещу 90 167 бройки.
През 2016 година България е произвела 11 448 тона месо от дребен рогат добитък и 1.316 млрд. яйца.
От НСИ са изчислили, че през миналата година всяко домакинство е купило средно 2.2 кг агнешко и ярешко месо, за което са плащани средно 11.67 лв/кг. Купените яйца са средно 254, с цена 21 стотинки.
От статистическия институт съобщиха още, че на Великден имен ден празнуват 28 817 жени и 14 493 мъже, които носят имена като Велико, Велика, Величка, Възкреса и др.