Агенцията по храните започва масови проверки на качеството на рибата в цялата страна заради наближаващия празник Никулден. Инспекциите ще се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.
Целта на проверките е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, с цел предпазване здравето на потребителите.
Инспекторите ще следят за наличие на документи за произход на рибата, спазване на изискванията за съхранение, етикетирането, срока на годност, както и за хигиенното състояние на обектите за търговия, в които се предлага риба и рибни продукти.
Експерти съветват да не се купуват продуктите от нерегламентирани места и търговци, а само от специализирани такива – щандове в търговски обекти, магазини за търговия с риба и други.
При закупуването на риба е важно да се направи обстоен външен оглед. Рибата трябва да бъде с чиста повърхност, без наранявания, люспите трябва да са гладки и блестящи, слузта – бистра и без неприятна миризма. Хрилете трябва да са с яркочервен цвят, а очите – изпъкнали и с блестяща коронея.