Заради комбинацията от дъждове и слънце това лято планинските поляни у нас са покрити от килим от гъби. Добрата реколта през сезона ще донесе сериозни приходи на някои семейства гъбари. Запознати коментират, че се припечелват по 50 лв. на ден от брането. Сега първо качество пачи крак, например, се изкупува от търговците по 4 лв. килограма. “Хубава надница обаче иска поне 10 км преходи из гората”, казва гъбар.
Запознати обясняват, че брането обикновено продължава половин година, като започва в началото на май и приключва към края на октомври. При добра реколта едно семейство от четири души може да спечели 5-6 хил. лв., съобщава в-к "24 часа".
Значително по-голяма печалба може да получат гъбарите, ако изнасят набраното от тях извън страната. Оказва се, че в Германия кило прясна манатарка се продава за 30 евро килото, а 100 гр. изсушена и пакетирана е също 30 евро. Търговията с гъби носи на България около 500 млн. евро според неофициални данни.
Хората, занимаващи се с експорт на гъби, твърдят, че нашата стока е добре позната и предпочитана на европейските пазари. Там тя се купува освен за готвене и за фармацевтични цели.
Манатарки се изнасят главно за Италия, Швейцария, Испания и Германия. Техният произход е от районите около Перелик в посока с. Мугла, Гела, Хайдушки поляни, Широка лъка, Смолян и Чепеларе.
Този бизнес обаче е много рискован и коства сериозни усилия на хората, захванали се с него. “Имам само 24 часа да превозя гъбите от Родопите до Базел, който е на 2000 км. В противен случай стоката за десетки хиляди евро отива на вятъра, ще я върнат или ще я изкупят на ниски цени”, казва превозвач.