Според последния аграрен доклад на Министерството на земеделието, само за година площите, използвани за производство на зеленчуци у нас, са намалели два пъти. Най-голям дял са заети с нахут и картофи.
Използваната земеделска площ в България е малко над 5 млн. хектара, което представлява 45 на сто от цялата територия на страната, сочи докладът.
Оказва се, че само около 1% от земеделската площ се използва за отглеждане на зеленчуци. Това са едва 52 000 хектара, което е с 55 на сто по-малко спрямо предишната година.
Родните градинари са успели да произведат 769 000 тона зеленчуци, една четвърт от тях са картофи.
Изненадващо статистиката сочи, че 22% от рекултивираните зеленчукови площи у нас са заети с нахут, а едва 9 на сто – с домати.
Данните от аграрния доклад са достъпни на страницата на земеделското министерство.