Съюзът на дунавските овощари ще използва опита на българските хотелиери и ресторантьори през лято 2017 за внос на работна ръка от страни извън Европейския съюз. Експертите на организацията са си поставили за цел до началото на следващия активен сезон да предложат решения на фермерите.
"Проблемът с намирането на сезонни работници в нашия сектор е особено сериозен. Когато узреят, плодовете не могат да чакат, трябва да се оберат веднага, заяви Силвия Гордеева от Съюза на дунавските овощари пред fermer.bg. Най-трудното за малките и средните стопанства е да осигурят дом. В един град това е много по-възможно, отколкото в село. Някои фермери предпочитат да не работят с чужденци, но е добре да имат достъпни варианти, коментира още Гордеева.
Въпросът за улесняване на достъпа на работна сила от страни като Украйна и Молдова е обсъждан и на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство миналия месец. Основните условия за приемане на чужди работници е да се сключи трудов договор с тях, да се представят доказателства за здравното им осигуряване, да се заплати пътуването и да се гарантира подходящо настаняване за времето на престоя.