По-високите цени на фуражите ще се отразят и на тези на месните продукти, заяви днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на Първия земеделски бизнес форум, който се проведе в столичния хотел "Хилтън". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
По думите му вероятно ще поскъпнат и колбасите, но за това не може да се даде точна прогноза. Същото се отнася и за млечните продукти. Животновъдите, месо- и млекопреработвателите са изправени пред фалити заради скъпите фуражи, обясни министърът.
Сериозно поскъпване на продуктите обаче не може да има, тъй като потребелението е толкова свито, че хората едва ли биха могли да поемат по-високи цени, допълни Найденов.
От своя страна Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България обяви, че при увеличение от 30% на цената на суровините евентуалното поскъпване на колбасите ще е с 15%. Не знам дали обаче някой може да си го позволи, допълни той.
Мирослав Найденов е поставил въпроса и в Брюксел на последното заседание на Съвета на министрите по земеделие. България и още пет страни са притиснати от запасите на фуражи в Европейския Съюз (ЕС) заради сушата тази година, както и от високите цени на суровините. Другите засегнати държави са Унгария, Словения, Португалия и Италия.
По отношение на цената на хляба земеделският министър коментира, че няма основания за поскъпване, тъй като на американския пазар пшеницата е поевтиняла с 8-10% и вече върви за 319 долара за тон.
Междувременно от пловдивския в. "Марица" информираха, че от началото на този септември в града са фалирали три месарници. От изданието подчертават, че те съвпадат със скока на свинското месо в края на август, когато на дребно то е поскъпнало с между 1 и 2 лв. за килограм.
Един от собствениците обяснява: "Не можахме да издържим на завишените цени, на които изкупувахме месото. Вярно, увеличението е с лев, но за нас това е много. Живото тегло стана 3,60 лв. с ДДС, а трупното - 6 лева". По думите му, за да успее да покрие разходите си, той също трябва да сложи на стоката си надценка, макар и минимална. Тогава обаче тя вероятно няма да се продава, тъй като потреблението е свито до минимум, а "хората обедняха и купуват месо само по празници". Което е и причината търговецът да се откаже от този бизнес.
Според друг представител на фалиралите фирми тяхната съдба ще последват и други собственици на специализирани месарски магазини. Само тези, които продават и различни от месо хранителни стоки, имат шанс да оцелеят, смята той.
Месопреработвателите и търговците хвърлят вината за скъпото свинско месо основно върху производителите. От своя страна те мотивират увеличението с нарастване на производствените разходи, допълват от пловдивското издание.