Разрешиха добавянето на захар във виното, за да могат така производителите да вдигнат градуса на напитката. Това беше потвърдено от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Според издадената от ръководителя на ведомството Красимир Коев винпромите ще могат да добавят по 1,5 грама захар на литър. По този начин те ще компенсират не толкова доброто качество на гроздовата реколта от тази година.
Законът за виното предвижда при лоши климатични условия и недобро качество на гроздето да се добавя захар. Във всички останали случаи добавянето на подсладител се смята за нарушаване на закона, съобщава в-к „Стандарт“.
“Въпреки разрешението, което дават от агенцията за добавяне на допълнително захар тази година, инспекторите й ще следят стриктно производителите. Ще има проверки да не се превишават разрешените количества”, обяви Красимир Коев.
В европейското законодателство е записано, че е допустимо да се прибавят до 1,5 грама захар на литър. В това отношение мерките в Русия, която е основният потребител на българското вино, са значително по-строги. Там е абсолютно забранено добавянето на захар в гроздовата напитка.