Националната органична програма на Американското министерство на земеделието публикува меморандум, забраняващ употребата на някои синтетични вещества в биологичните храни. С това действие институцията влиза в конфликт с водещите производители на детски храни в САЩ, които добавят синтетични формули като Омега-3 или Омега-6 мазнини в техните органични продукти.
Институтът Cornucopia, група за научни изследвания на храни и фермерска политика, базирана в Уисконсин, проучи употребата на тези "нововъведени" масла, извлечени от гъби и водорасли. Мнението на учените е, че тези мазнини не трябва да се употребяват в детските храни, тъй като при извличането им се използват невротоксични химикали, които реално са забранени при органичното производство.
Добавките DHA и АРА, хранителни масла, отгледани от ферментирали водорасли и гъбички в почвата, присъстват в състава на повечето конвенционални и органични марки, обясняват учените. Те обаче се свързват с тежки заболявания при някои бебета, допълват те пред organic-market.info.
„Органичното трябва да остане последният бастион на чистата, натуралната и неподправената храна за потребителите", се казва още в доклад на института.