Третият от националните стандарти за млечни продукти - БДС 14:2010 "Български кашкавал'' влезе в сила на 15 ноември 2010 г., след като беше публикуван в бр. 10 на Официалния бюлетин на Българския инситут за стандартизация.
В търговската мрежа продуктът ще се отличава с надпис "Български кашкавал" и обозначение "БДС 14" от 2010 г.
Най-важното е, че според новия стандарт кашкавал ще се прави само от свежо прясно мляко.
Определени са и сроковете, в които продуктът трябва да зрее, уточни Ивелин Буров от Института по стандартизация, цитиран от БНР.
Кашкавалът от краве мляко, който е произведен по този стандарт, трябва да зрее задължително 45 дни, а кашкавалът от овче мляко и от смесено мляко - срокът му за зреене е 60 дни. В него няма да се добавят консерванти, емулгатори и всякакви добавки, с които сме свикнали през последните години. Идеята е да се запази традиционната рецепта за българския кашкавал, обясни Буров.
Стандартът отменя автоматично действащите от 1988 г. БДС 14-88 и БДС 3528-88 за кашкавал от овче и краве мляко, които са били изработени в Института по млечна промишленост -
Видин.
Окончателен консенсус по финализирането на техническата редакция на текста на стандарта бе постигнат на заключителната среща на 12 октомври тази година. В нея участваха
представители на МИЕТ, МЗ, МЗХ, БИС, Университет за хранителни технологии - Пловдив, Патентно ведомство на България, НВМС, двете асоциации на млекопреработвателите и най-големите
млекопреработвателни фирми.