Днес сутринта са получени резултатите от пробите, които са били изпратени за ДНК анализ за наличие на конско месо в подозираните продукти, установили са инспектори от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Оказва се, че и двете проби от лазанята „Болонезе“ с телешко месо са положителни. В единия случай наличието на конско месо е 80%, а в другия – 50%, съобщава БАБХ.
Анализът е осъществен в лаборатория в Германия (Институт за качество на храните – Берлин), като са предприети действия за унищожаване на всички 86 килограма лазаня „Болонезе“ в екарисаж.
Към днешния ден БАБХ ще изпрати и нови пет проби от други продукти, за да бъде осъществен техния ДНК-анализ в евролаборатории.
През изминалите 10 дни са взети общо 30 проби по официален контрол и са изпратени в националния референтен център по безопасност на храните на БАБХ, припомнят от агенцията. Идеята е да бъдат извършени бързи "скрийнингови" тестове за наличие на конско месо в 30 продукта от български производители. Всички проби са отрицателни.
В съответствие с решение на Европейската комисия (ЕК) през месец март ще бъдат изпратени 100 проби, за да бъде направен ДНК анализ за наличие на конско месо. Агенцията по храните продължава да следи развитието по случая и да извършва проверки по него.