Биреният сектор има силен потенциал да стимулира възстановяването на Европа след двугодишната Covid криза. Умереният растеж, който се регистрира, помага повече от половината закрити работни места да бъдат възобновени и да се генерират допълнителни 4 млрд. евро приходи за националните бюджети на страните членки на Европейския съюз. Това е заключението от срещата на "Пивоварите на Европа" (Brewers of Europe), чийто домакин бе София между 10 и 13 октомври.
Организацията "Пивоварите на Европа" обединява националните асоциации на производителите на бира от 29 европейски държави. В софийската среща участват представители на 20 страни, както и на петте най-големи мултинационални пивоварни компании.
Основните теми, обсъждани на форума са свързани с преглед на икономическите резултати на сектора, с напредъка по доброволните ангажименти на индустрията за прозрачност и отговорност към потребителите, и с предизвикателствата, породени от войната в Украйна. В най-голяма степен пивоварните компании имат проблеми с високите цени на газа и електроенергията, както и забавянията в честотата на доставките на суровини и материали.
Пиер-Оливие Бержерон, генерален секретар на "Пивоварите на Европа", поясни, че недостигът на въглероден диоксид (CO2) заради енергийната криза и съкращаването на производството в някои важни фабрики за торове в Европа например, е стрес за редица пивоварни. "Ние заедно с други сектори в хранително-вкусовата промишленост апелираме за подкрепа от правителствата, за да гарантираме, че този недостиг ще бъде преодолян. Повишаването на цената на енергията за земеделието увеличава и разходите на доставчиците и това може да създаде натиск върху пазара на суровини," каза той, цитиран в прессъобщение.
По думите му все пак ЕС до голяма степен има капацитет да се справи сам, що се отнася до зърнените култури, използвани в производството на бира. В този смисъл, ако Украйна не е в състояние да поеме ангажиментите си за очакваните количества, ключови за пивоваренето, може да се наложи някои фермери от Евросъюза да увеличат производството на тези култури.
По данни на "Евростат" за 2021 г. общо в страните от ЕС са произведени 350 милиона хектолитра бира. Германия продължава да е най-големият производител със 75 милиона хектолитра през миналата година, което отговаря на 23 на сто от общото производство в ЕС. След нея като най-големи производители на напитката се нареждат Полша и Испания с около 37 милиона хектолитра за всяка, следвани от Нидерландия. Тези четири страни общо произвеждат 52% от бирата в ЕС. В България производството през 2021 г. е 4 400 000 хектолитра, като по този показател страната е на 14-о място.
"През последните години се разширява една от най-важните иновации в бранша - сегментът на безалкохолните бири. Интересното е, че дори официалната статистика на Евростат вече разделя произведените обеми бира на алкохолна и безалкохолна", коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България. В страните от ЕС през 2021 г. техният обем вече надхвърля 17 милиона хектолитра (1.7 милиарда литра). В България се произвеждат над 15 асортимента безалкохолни и нискоалкохолни бири. Производството на безалкохолна бира е част от доброволния ангажимент на бирената индустрия за намаляване на злоупотребата с алкохол, поет още преди 10 г.
Форумът в София отчете и напредък при доброволната саморегулация на индустрията за етикетиране на бирените опаковки със списък на съставките и енергийната стойност на продуктите. Над 90% от произвежданите в ЕС бири вече имат тези данни, което се оценява високо, както от Европейската комисия, така и от консуматорите.