Под 1 процент от предлагания на пазара ръжен хляб е истински, а в останалите случаи се използват оцветители, които заблуждават клиентите. Това стана ясно по време на дискусия за стандартите и качеството на хляба.
Според проф. Гроздан Караджов от Университета по хранителни технологии в Пловдив, масово се произвежда пшенично-ръжен хляб, който не е и толкова диетичен. В него ръженото брашно е между 10 и 15 на сто. Според хлебопроизводителите цената на истинския ръжен хляб е над 1,80 лв.
По време на дискусията беше засегната и темата за цената и качеството на хляба. Според Красен Йоркишев, изпълнителен директор на хлебозавод „Корн", въвеждането на минимална изкупна цена на хляба може да се възприеме и като антикризисна мярка. Той призова и за намаляване на ДДС ставката от 20 на 10 на сто, предаде Dariknews.bg.
Участниците в днешното събитие обсъдиха професионалните стандарти, които да залегнат в основата на Харта на професионалните стандарти на хлебопроизводството. В тях се включват:
- Следване на добрите бизнес практики, принципите на свободната и честна конкуренция и общоприетите морални норми в страната.
- Осъществяване на стриктен контрол върху качеството на суровините и готовата продукция.
- Определянето на справедливи и разумни цени на продуктите, съответстващи на реалните разходи за суровини, както и на пазарните тенденции и реалности.
- Прозрачна работа и спазване законите на Република България и активно съдействие на държавата при прилагането на ефективни мерки против „сивия сектор" и корупцията.
В заключение Йоркишев съобщи, че липсата на каквито и да е чуждестранни инвестиции в бранша, означава че той не е атрактивен, а „качество може да се постигне само с въвеждането на съвременни технологии."