Най-накрая държавата развърза ръцете на земеделските производители, давайки им възможност да продават директно на пазара част от собствената си продукция, без това да ги превръща в закононарушители. Животновъди и птицевъди, дивечови и рибовъдни стопанства, пчелари и рибари, вече могат сами да преработват и продават готови за консумация сурови и преработени храни, без да им се налага да оскъпяват стоката си с високи фабрични стандарти. Това ще позволи на първичните производители на земеделски суровини да реализират по-големи печалби, заобикаляйки търговските посредници и предприятията, които изкупуват стоката им евтино. Потребителите пък ще имат по-голям достъп до по-разнообразни, качествени, по-евтини и бутикови продукти по оригинални български рецепти, гарантирани от самите производители.
Това стана възможно с промени в Наредба №26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Измененията влязоха в сила от 3 юни 2014 г. с обнародване на наредбата в "Държавен вестник".
Промените са плод на колективните усилия на партньорите по проект „За Балкана и хората”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът е реализиран от Фондация „Биоселена“, Българското дружество за защита на птиците, Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), каза управителят на „Биоселена“ Стоилко Апостолов.
При изготвяне на правилата е използван опитът на Швейцария, Франция и Австрия. Променени са и две съпътстващи наредби - Наредба №44, която позволи в един животновъден обект да се гледат няколко вида животни, а също и Наредба №4, която вече не изисква от малките стопанства с до 10 крави да се оборудват със скъпа хладилна вана за съхранение на млякото.
Наредбата изключва всякакви посредници
Продуктите, които могат да се продават по тази наредба са разделени в 4 категории:
·първични продукти - сурово мляко, пчелен мед и пчелни продукти, яйца от кокошки и пъдпъдъци и прясна и охладена морска и сладководна риба;
·прясно месо от птици и зайци, заклани във фермата;
·отстрелян едър и дребен дивеч или месо от едър и дребен дивеч;
·обработени и/или преработени храни от животински произход.
Общото изискване за директна продажба на трите категории сурови продукти от животински произход е те да се преработват, продават или доставят задължително от самия животновъд, като единствено има изключение за дивеча. Затова за регистрация по наредбата могат да кандидатстват само фермери, които са собственици на животновъдните обекти, обяснява д-р Апостолов. Не се разрешават никакви посредници в търговската дейност, включително физически лица или фирми, дори и да са от семейството на производителя.
Истински пчелен мед директно от кошерите
Пчелният мед и пчелните продукти са най-малко рисковата група от всички продукти в наредбата, коментира експертът. Всеки пчелар, регистриран по Наредба №27 от 2002 г., може да подаде заявление за вписване по тази наредба за директна доставка на мед и пчелни продукти.
Пчеларят трябва да прави лабораторни анализи за всяка партида мед за следните показатели:
·диастазна активност;
·захари (инвертна захар и захароза или процентно съдържание на фруктоза и глюкоза);
·поленов анализ;
·хидроксиметилфурфурол (ХМФ).
Производителите на пчелен мед имат право да продават собствените си стоки от и в близост до пчелина, на базари, пазари и тържища и да ги предлагат в обекти за търговия на дребно на територията на цялата страна, но не и в търговските вериги. Няма териториални ограничения за продажбата на мед и пчелни продукти от пчеларите, нито ограничения за количествата собствена продукция за директна продажба.
По-строги изисквания за продажбата на сурово мляко
Суровото (непастьоризирано) мляко е рисков и бързо развалящ се продукт. По тази причина изискванията за директна продажба са по-строги.
Животновъдите имат право да продават по-големи количества директно в сравнение с досегашните:
·Разрешените количества за краве мляко са до размера на разпределената индивидуална млечна квота за директни продажби, но не повече от 73 000 кг годишно;
·За овче, козе и биволско мляко максимално разрешените количества варират от 40% до 60% от месечния млеконадой в зависимост от броя на животните в стадото.
Тези ограничения са валидни само за продажбата на сурово мляко до крайните клиенти, отбелязва експертът. Количествените ограничения обаче не се отнасят за преработените от фермера млечни продукти, каквито са сиренето, кашкавалът, киселото мляко, маслото и др. Фермерът има право да продаде цялото си количество издоено мляко, но само под формата на преработени готови изделия.
Мобилни мандри ще преработват и продават сирене и кисело мляко
Животновъдите имат право законно да предлагат продукцията си на обособено за целта място на входа на фермата, от регистрирания млекомат или от технологичната си инсталация – мини мандрата си, включително и мобилните, помещаващи се във фургони. За целта обаче стопаните трябва да ги регистрират като временни обекти за търговия на дребно по Закона за храните. Освен това има и териториално ограничение за директна продажба на мляко и млечни изделия от производителите – временните им обекти могат да са разположена в административната област, където се произвеждат продуктите или в една от съседните области, гласи наредбата.