Агенцията по храните започна масови проверки за качеството на храната по морето. Експертите ще проверяват всички заведения за хранене и хотели за категоризацията на местата, хигиената и съхранението на храните.
Започнаха масови проверки на Агенцията на храните по морето. Експертите следят главно каква храна се предлага на туристите.
“Това са всички заведения, които са постоянни временни. Обекти, които предлагат услугата ол инклузив, всички сезонни обекти които са на плажните ивици. Ако имаме търговци , които извършват нерегламентирана дейност , продажба по Черноморието по морето всичко това ще бъде обект на проверки”, каза д-р Денка Нгуен от БАБХ – Бургас.
От Агенцията по храните ще следят и за изрядността на документите на обслужващият персонал, като здравни книжки и дали се спазват хегиенните норми при обслужването на туристите.
“Притежават ли персонала работно облекло, лични здравни книжки. Дали на явно и видно място и четливо място са посочени алергените, което е изключително важно и продължаваме да проверяваме. Проверяваме дали обектите които изхранват хора по какъв начин се елиминират отпадъците , правилно и безопасно”, посочи още тя.
Проверките ще продължат до края на месец август. През миналия туристически сезон основното нарушение , което са констатирали от Агенцията по храните е нерегламентирана продажба на риба по улиците.