Бонбони, които намаляват риска от кариес

06.12.2013 | 09:25
по статията работи: Петя Бързилска
Разбира се, те не съдържат захар
Бонбони, които намаляват риска от кариес

Бонбони без захар отдавна не са новост на пазара. Такива обаче, които ядете до насита и все пак нямате кариес - това вече си е новина, пишат от Insmarket.bg.

Компанията Organobalance изобрети бонбони без захар, със съдържание на убити (инактивирани) бактерии, които се свързват с вредните бактерии в устната кухина и по този начин намаляват риска от кариес. Известно е, че след хранене бактериите на повърхността на зъбите започват да отделят киселина, която разрушава емайла, пише meddaily.ru, позовавайки се на Medical News Today.

Най-разпространеният щам сред вредните бактерии е Mutans streptococci. Другата бактерия - Lactobacillus paracasei - снижава концентрацията на този патоген, разрушаващ зъбите. Щом се свърже с M. streptococci, бактерията L. paracasei не позволява на патогена повторно да се прикрепи към повърхността на зъба. Така слюнката просто го отмива.

Повече за "умните" бонбони и как са тествани може да четете в Insmarket.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 03.01   1431 г. – Бургундският херцог предава срещу 10 000 франка Жана д'Арк на англичаните. 1496 г. – Леонардо да Винчи извършва неуспешен опит с конструиран от него...