Срещаните в храните опасни болестотворни организми скоро могат да се изправят срещу могъщ противник, в лицето на нов полипептид, открит от химици от университета в Илинойс, съобщава ScienceDaily.com.
Антибиотикът, който е аналог на широко използвания в хранителната индустрия консервант низин, притежава потенциала да се превърне в истински дар за млечната индустрия при лечението на мастит при кравите.
Низинът представлява пептид със сложна структура, който се появява в млякото по естествен път. Той е продукт на бактерия, обитаваща вимето на кравите. Неговата основна функция е да унищожава множество видове опасни бактерии, сред които влизат бацилите на листерията и клостридиите.
В средата на миналия век широкоспектърните антибиотични свойства на низина биват оценени подобаващо и той бива одобрен като хранителна добавка за първи път през 1969 г. Оттогава низинът се използва в хранителната индустрия на над 50 държави по света.
Въпреки тези си преимущества низинът има своите слабости, които ограничават приложението му. Той става нестабилен при високи температури, както и в неутрална pH среда, която е необходима за производството и съхранението на множество храни и лекарства.
Докато изучавали генома на друга бактерия, живееща при високи температури, учените открили гени, които произвеждат геобацилин (geobacillin)– молекула със структура и функция, подобни тези на низина.
Изследователите изолирали въпросните гени и ги вкарали в бактерии E.coli, които започнали да произвеждат геобацилин в достатъчно големи количества, които да позволят изучаването на неговата структура и функции.
"Изглежда че геобацилинът е по-стабилен от низина, както по отношение на киселинността на средата, така и по отношение на температурата", обяснява водещият изследовател в проекта проф. Уилфред ван дер Донк.
Низинът (а вероятно и геобацилинът) действат като улавят определена молекула, от която болестотворната бактерия се нуждае, за да изгради клетъчната си стена. След това те пробиват дупки в мембраната на патогените и така бързо ги унищожават.
За момента учените са тествали геобалицина срещу няколко болестотворни организма, които се срещат често в храната. Оказало се че новият антибиотик в някои от случаите е дори по-ефективен от низина. Такъв бил случаят срещу силно заразна бактерия, предизвикваща мастит при кравите. Нейната поява в стадата води до значително намаляване на млеконадоя а оттам и до сериозни загуби за млекопреработващата промишленост.
В бъдеще изследователите планират да тестват геобацилина срещу по-широк спектър от болестотворни организми.