Популярните в Япония ресторанти за правостоящи, в които може да се похапва храна, приготвена от бивши готвачи от ресторанти със звезди от Michelin, са на път да се превърнат в истински хит и в Ню Йорк. Ястията там са вкусни като в изискано и класно заведение, но са на по-ниска цена.
Михио Ясуда, директор на ORENO Corporation, която притежава и управлява 18 ресторанта в Токио, се надява, че нюйоркчани ще похапват с радост на крак, така както са свикнали често и да изпиват прави по едно питие в баровете, пише "Ройтерс".
„Само малък кръг от хора успяват да си позволят да се хранят в ресторанти със звезди на Michelin, но би трябвало и тези, които са с по-скромни доходи, също да могат да опитват качествена храна“, казва Ясуда.
В Токио посетителите на ресторантите за правостоящи избират от менюто ястия като крехко телешко турнедо с гъши дроб, като средната цена на дадено кулинарно произведение е около 4 хил. йени (близо 60 лв.). Тази цена може и да изглежда висока на някои места в Европа, включително и у нас, но за японците се равнява горе-долу на разходите за бърз обяд и напитка в традиционно местно заведение.
Сега ORENO Corporation планира да отвори ресторанти без места за сядане и в Ню Йорк, разчитайки на многобройните кандидати да вечерят с качествено суши, без да е нужно на сметката им да е изписано трицифрено число.
„Японската кухня в централните райони на Ню Йорк е толкова скъпа. Искаме напълно да променим това“, коментира Хироши Шимада, един от бившите главни готвачи в изискан ресторант, който в момента работи в японската верига.
Той обяснява още, че, за да бъде напасната към американския вкус, някои особености на традиционната японска храна ще бъдат променени. Средната цена на ястията в новите обекти ще е между 30 и 40 долара. Предвидени са и ВИП места – за сядане – но те ще бъдат предлагани срещу допълнително заплащане.