За мен яйца на вулкан, моля

26.08.2013 | 09:15
по статията работи: Теодора Пенева
Ресторантьорите от канарския остров Лансароте използват единствено геотермална топлина, за да подготвят менюто си
За мен яйца на вулкан, моля
Снимка: Commons.wikimedia.org

Ако заведенията, които сте свикнали да посещавате, вече са започнали да ви задушават с еднообразието си, тогава вероятно ще завидите на възможността, която имат жителите на Канарските острови. Или ще заобичате отново добрите стари скучни ресторанти в своя град.

Разбира се, островитяните по право се радват на по-разчупени хранителни навици в сравнение с обикновения градски човек. Но гастрономите сред 132-хилядното население на Лансароте поставят рекорд по оригиналност, тъй като там работи ресторант, разположен буквално... върху вулкан. Това информира „Ей Би Си“.

Името на заведението допълнително „нагорещява“ атмосферата за неговите посетители – El Diablo” (“Дяволът“ от испански). То е разположено в известния Национален парк Тиманфая, в сърцето на вулканичния планински масив Montañas del Fuego – Огнените планини.
141777

Снимка: Commons.wikimedia.org

Историята на „El Diablo” е стара почти колкото тази на природното чудо, приютило ресторанта. Огнените планини са образувани през не много далечния XVIII век. За съвсем кратък период вследствие на разместване тектонските плочи на острова са се появили над 100 вулкана. Парадоксално, поради ниските нива на валежи, обусловили минимална ерозия, днес те изглеждат почти по същия начин, както са ги виждали жителите на Канарите през 1824 г.

Век и половина по-късно, през 1970 година находчивият местен архитект Сезар Манрике е проектирал ресторант, чиито готвачи да използват единствено наличната геотермална топлина, за да приготвят ястията си от месо. Първоначално грил менюто е включвало червено месо, птици и риба. Сготвени перфектно.

141778
Снимка: Commons.wikimedia.org

Идеална среда за развитие за предприемаческия дух. Безплатната топлинна енергия е на разположение на заведението 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, развивайки температура между 450 и 400 градуса по Целзий, обяснява неговият мениджър Хулио Падрон.

Преди кухнята да отвори врати, ресторантът се е консултирал с учени и вулканолози, които да проверят качеството и безопасността на храната, сготвена чрез вулканична топлина. След като те вдигнали палци нагоре, бизнес начинанието бързо потръгнало.

По думите на Падрон през краткото си работно време (от обяд до 15:30 часа) заведението е пълно всеки ден. За щастие вулканът е спящ и не изхвърля лава върху клиентите, но пък осигурява необходимото, за да се изпълнят добре всички рецепти в менюто.

141779Снимка: Commons.wikimedia.org

Ние само можем да пожелаем на ресторантьорите в Лансароте попътен вятър и дълго дремещи вулкани...

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 06.11   1315 г. – Данте Алигиери (на портрета) е осъден на доживотно изгнание от Флоренция, а ако се върне е заплашен от изгаряне на клада. 1521 г. – Фернандо Магелан...