Цените на храните на едро забавиха темпа на повишение в последната седмица на януари, след като от началото на годината постоянно поскъпваха с повече от 2 процента на седмица, през периода 20-24 януари скочиха с 4.7 на сто. Това показват обявените в петък данни за динамиката на цените на едро от Държавната комисия по стоковите боси и тържищата (ДКСБТ).
През периода 27-31 януари 2020 г. цените на едро на хранителните продукти по тържищата в страната се повишиха с 0.5% спрямо предходната седмица (20-24 януари).
Да припомним, че от октомври до края на 2019 година храните на едро също постоянно поскъпваха, след като преди това - от средата на септември до края на октомври постоянно поевтиняваха.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.605 пункта през петата седмица на 2020 година и нараства спрямо предходната седмица, когато е ИТЦ е бил 1.597 пункта.
Прави впечатление, че през последната седмица на януари от зеленчуците най-много са поскъпнали оранжерийните краставици, при плодовете само цените на лимоните са нараснали, а при млечните, месните и другите храни най-много са поскъпнали яйцата и пакетмето краве малсо 125 грама.
Както традиционно отбелязваме, в периода 27-31 януари цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поскъпнали общо с 4.74%, най-вече заради скока на цените на краставиците с 24.1%.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е повишил незначително с 0.06%, а на годишна база, спрямо 31 януари 2019 година, е нараснал с 6.4%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме само оранжерийните краставици са поскъпнали (+24.1% до 4.28 лв./кг), а всички останали зеленчуци са поевтинели: морковите (-18.8% до 0.65 лв./кг), червеният пипер от внос (-5.6% до 2.72 лв./кг), зелето (-5.2% до 0.55 лв./кг), картофите (-2.7% до 0.72 лв./кг) и оранжерийните домати (-3.0% до 2.60 лв./кг). Без промяна в цената са зрелият кромид лук от внос (до 0.92 лв./кг) и зрелият чесън от внос (до 3.50 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 31 януари 2019 година, са поскъпнали оранжерийните краставици (+1.95 лв./кг от 2.33 лв./кг) и оранжерийните домати (+0.40 лв. от 2.20 лв./кг). Всички други зеленчуци са поевтинели: зрелият кромид лук (-0.40 лв. от 1.32 лв./кг), зелето (-0.39 лв. от 0.94 лв./кг), морковите (-0.39 лв. от 1.04 лв./кг), зрелият чесън (-0.34 лв. от 3.84 лв./кг), картофите (-0.13 лв. от 0.85 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита поскъпване само при лимоните (+1.0% до 2.12 лв./кг), а най-много са поевтинели ябълките (-6.7% до 1.12 лв./кг), следвани от: бананите (-4.4% до 2.15 лв./кг), портокалите (-2.3% до 1.30 лв./кг), мандарините (-1.2% до 1.69 лв./кг) и лимоните (-1.0% до 2.12 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 31 януари 2019 година, всички плодове са поскъпнали, като най-много са нараснали цените на лимоните (+0.42 лв. от 1.70 лв./кг). Следват: мандарините (+0.26 лв. от 1.43 лв./кг), ябълките (+0.17 лв. от 0.95 лв./кг), портокалите (+0.12 лв. от 1.70 лв./кг) и бананите (+0.11 лв. от 2.04 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база, както посочихме най-много са поскъпнали яйцата (+10.5% до 0.21 лв./бр.) и пакетчето краве масло 125 г (+3.8% до 2.19 лв./бр.). Следват: брашното тип 500 (+3.3% до 0.95 лв./кг), олиото, (+2.0% до 2.05 лв./кг), пилешкото замразено (+2.2% до 4.10 лв./кг), захарта (+1.6% до 1.30 лв./кг), трайният варено-пушен салам (+1.1% до 8.09 лв./кг), кравето сирене (+0.6% до 6.39 лв./кг) и малотрайните колбаси, вкл. и шунка (+0.4% до 5.25 лв./кг).
Без промяна в цената е зрелият фасул (до 3.45 лв./кг). Поевтинели са пилешките кренвирши (-1.3% до 3.80 лв./кг) и кашкавалът „Витоша" (-0.1% до 10.49 лв./кг).