Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят от десетилетия и това се дължи на вековните традиции в отглеждането и преработването на рози. Това коментира заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков в Казанлък на Празника на розата. Събитието се отбелязва тържествено за 120-и път.
„България е позната с високото качество на розовото масло, което е ненадминато в световен мащаб, благодарение на труда на своите земеделци”, допълни Джиков. Заместник-министърът посочи, че в сектора са регистрирани близо 3000 земеделски стопани, които всяка година в кампанията по прибирането на розов цвят и лавандула осигуряват сезонна заетост на около 30 хиляди берачи. „Надявам се реколтата да е добра и да надмине реализираните през миналата година 8,6 млн. тона розов цвят”, коментира още Джиков.
Аграрният заместник-министър обсъди с кмета Галина Стоянова позицията на България във връзка с европейския регламент, който засяга и производството на етерични масла. Тодор Джиков заяви, че Министерството на земеделието категорично подкрепя българските розопроизводители и преработватели и е предприело всички необходими стъпки, за да защити продукта, който е символ на България.