Продължава поскъпването на хранителните стоки в Гърция. Според синдикатите средното повишение през август на годишна база е над 10 процента.
Несъмнено през есента и зимата цените ще са много по-високи, сочи проучване на гръцките синдикати. Апостолос Рафтопулос, който е председател на Съюза на работещите в хранителната промишленост, каза, че цените на зехтина и млечните продукти са прекалено високи.
Сирене под 13 евро за килограм вече няма. Яйца и кашкавал са трудно достъпни за доходите на повечето домакинства.
Председателят на Съюза на потребителите посочва зехтина като продукт, който е с най-голямо увеличение в магазините.
Гръцката статистическа агенция Елстат публикува списък със стоки с рязко покачване на цената в последния месец. Това са хляб, риба, захар, шоколадови изделия.
От министерството на развитието посочват, че скокът на цените е резултат от високите разходи за производство.
Производителите и търговците, за да запазят видимо цената на продукта, продават в по-малки опаковки.
В същото време проверяващи екипи на Министерството на финансите глобиха вериги супермаркети за необосновано покачване на цените.