Учени от няколко европейски университета са изчислили данък върху месото, който би покрил екологичните разходи, свързани с консумацията на говеждо, агнешко, свинско и птиче месо.
Дискусията за данъка върху месото се води от доста време. Според холандската коалиция TAPP тя е за осигуряване на т.нар справедливи цени на месото, тоест цени, които отчитат екологичните разходи от животновъдството, пише специализираното издание Agrozona.bg.
Според инициаторите цените на месото трябва да се повишават системно. Остава въпросът на какво ниво. Данъкът върху месото ще бъде свързан с увеличение на цените на месото от 20 на 60 процента, съобщава AgraEurope . Това е заключението на учени от няколко европейски университета в съвместно проучване, водено от Холандския икономически университет в Утрехт .
Размерът на данъка зависи от вида на животните
„Нашият преглед предполага, че органичният данък върху месото в страните с високи доходи би увеличил текущата му цена на дребно с поне 20-60%“, посочват авторите на анализа.
Според тях долната граница на разходите за околната среда е:
– говеждо месо – 5,76-9,21 USD / kg;
– агнешко и овнешко месо – 3,71 USD / kg;
– свинско месо – 1,94 USD / kg;
– домашни птици – 1,51 USD / kg.
Въпреки това, както подчертават авторите на изследването, прегледът показва само по-ниския размер на разходите за околната среда и оценката е много консервативна, тъй като не вземат предвид социалните разходи от загубата на биологично разнообразие и здравните ефекти от замърсяването на въздуха, свързано с животновъдството.