На снимките (отляво-надясно): Йордан Войнов (диретор БАБХ), Мирослав Найденов (министър на земеделието и храните), Мариана Кукушева (председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите). Източник: МЗХ
Днес беше официалнопредставен новият стандарт за качество на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов.
Стандартът носи наименованието "България".
Той беше подписан от представители на браншовите организации в хлебопроизводството, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов.
Хлябът по стандарт ще е с годност до 48 часа. И към момента в България хлебопроизводители правят хляб, който се припокрива с този стандарт, само че той не е различим на пазара.
Той ще се произвежда в три грамажа: 500 грама, 650 грама и 830 грама и ще се предлага опакован и неопакован.
Хлябът по утвърден стандарт ще има лого. Ако не е опакован, логото му ще се лепи на касата или на самия хляб с брашно.
Логото на новия стандарт. Източник: МЗХ
Според експерти от Българската агенция по безопасност на храните цената на хляба по стандарт не би трябвало да е по-висока от тази на останалия хляб в търговската мрежа. Този хляб няма да може да се произвежда от сивия сектор, защото браншовите организации няма да го позволят.
"С хляб идваме на този свят, с хляб си отиваме", каза председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева, цитирана от Агенция "Фокус".
"Денят е забележителен с това, че за първи път всички браншови организации по веригата зърно - брашно - хляб се обединихме и изработихме едни минимални стандарти за трите вида хляб. Като основа е служил БДС до 1989 г.", каза тя.
Хлябът по стандарта ще се произвежда ръчно, полумашинно и индустриално.
"Хлябът, който ще се произвежда по утвърдения стандарт, е по простата рецепта съдържаща елементите брашно, мая, сол (под 1,2 грама) и питейна вода", обясни д-р Войнов. При технологична необходимост към тези съставки ще се добавя витамин С, лимонена киселина и известно количество олио, информира БТА.
От своя страна министърът на земеделието и храните заяви, че е изключително развълнуван при представянето на новия стандарт за трите вида хляб "България". Той допълни, че никой не е по-голям от хляба.
Обещал съм на потребителите няколко простички неща: Да сложат на трапезата си истинско сирене, истински кашкавал, истинско кисело мляко, истински колбаси и най-вече истински хляб, каза министърът. Той и присъстващите журналисти имаха възможността да опитат първата партида хляб произведен по стандарта и приготвен само от брашно, мая, сол и вода, без никакви подобрители и консерванти.
В утвърдените стандарти за трите вида хляб са описани влаганите суровини: типът брашно за вида хляб, дрожди хлебопекарни (мая за хляб) - неподлагани на генетични модификации, които по смисъла на ЗГМО водят до получаването на ГМО, сол, вода и технологични добавки. При технологична необходимост ще могат да се влагат: Аскорбинова киселина (Е 300), Оцетна киселина (Е 260), моно- и диглицериди на мастни киселини (Е 471) или техните естери (Е 472), и ензими, неподлагани на генетични модификации, които по смисъла на ЗГМО водят до получаването на ГМО.
В стандарта са заложени показателите, на които трябва да отговарят видовете хляб: органолептични, физикохимични, химични и микробиологични. Описани са методите за лабораторно изпитване, технологичният процес на производство, производственият контрол (входящ контрол на суровини и спомагателни материали, технологичен контрол и контрол на готовия продукт), етикетирането и документите, придружаващи готовия продукт. Изготвена е Декларация за съответствие на хляба, която се издава при експедицията му, информира пресцентърът на МЗХ.
От 500 до 10 000 лева ще бъде глобата за нарушителите, които не спазват изискванията за производство на хляб по новия стандарт за качество. Той няма да бъде задължителен за производителите, информира Dariknews.bg.
Честотата на официалния контрол на предприятията, одобрени да произвеждат продукти по Уутвърдения стандарт "България", е следната:
- веднъж месечно се извършва физическа и документална проверка на обекта, във връзка с произвежданите продукти по стандарт "България" .
- при необходимост или по преценка на контролиращия инспектор се вземат проби за лабораторно изпитване.
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обясни, че има огромен интерес от страна на търговските вериги към новия стандарт и предположи, че те ще отделят място за новия продукт както отделиха и за стандарта за месни продукти "Стара планина".
"Надявам се в търговските вериги първите партиди да се появят за Великден", изрази надежда министърът.
"През последните години има наложено мнение, че хлябът отсъства от трапезата, защото не е диетичен. Този хляб е пълноценен - от него не се пълнее и наистина го препоръчвам от най-малките - до най-големите. Опитайте го наистина, моля ви!", призова министърът.