Възобновява се износът на яйца и млечни продукти от България за Турция. Двете страни договориха сертификати за износ на яйца и млечни продукти от мляко от крави, овце, кози и биволи, информират от Министерството на земеделието и храните.
Основните изисквания за млечните продукти, предназначени за човешка консумация, са да произхождат от страна, свободна от шап и чума, и да спазват европейските хигиенни изисквания.
Продуктите трябва също да произхождат от предприятия, изпълняващи програма, базираща се на принципите на НАССР и други европейски нормативни документи, гарантиращи безопасността на продуктите.
Яйчните продукти трябва да са произведени от предприятия, свободни от високопатогенна инфлуенца по птиците или нюкасълска болест. Млечни продукти от България не са изнасяни за Турция от 1997 г., когато беше наложена забрана от турските ветеринарни власти.