През 2016 г. България е изнесла 16 906 тона птиче месо за Гърция, следвана от Франция (9 535 тона) и Румъния (6 411 тона). През последните пет години износът на живи птици от страната e сравнително стабилен, като варира в рамките на 20 – 25 млн. броя годишно.
По предварителни данни на НСИ, през 2016 г. са изнесени общо 24 371 хил. броя живи птици, което е с 4% по-малко на годишна база. Около 40% от българското производство на птиче месо се насочва за експорт, заради сравнително високите и привлекателни цени, спрямо наблюдаваните на българския пазар.
Общо за периода 2012 – 2016 г., износът на птиче месо и карантии намалява с 12%, като през последните три години се стабилизира на ниво от около 40 – 41 хил. тона годишно.
Същевременно, в рамките на петгодишния период е налице спад на вноса на тези продукти, което води до нарастване на дела на българското производство във вътрешното потребление.
Износът на птиче месо за трети страни обаче бележи ръст и то от 29% на годишна база. Най-голям принос има Македония, където изнасяме до 1 057 тона.
Сравнително голямо количество е реализирано и в Хонконг (435 тона), а по-малки – във Виетнам, Катар, Япония и др. Експертите очакват общият износ на месо от домашни птици за цялата 2017 г. да бъде малко под нивото от предходната година, като възлезе на около 39 хил. тона.
Предвижданото по-ниско производство на месо и карантии от патици, поради понесените загуби от птичия грип, се очаква да доведе до намаление и на реализираните количества на външните пазари.