От началото на годината българите са загубили 10% от покупателата си способност, показва пазарно проучване. Според икономисти хората в България обедняват прогресивно.
Инфлацията за първата половина на годината е 17,7%, а ръстът на доходите е едва 7%. Разликата означава загуба на покупателна способност в размер на 10% за първото шестмесечие на 2022 г., така че ние вече имаме загубена покупателна способност доста сериозна, коментира финансистът Десислава Николова пред БНР.
Инфлацията у нас е двойно по-голяма, отколкото в еврозоната и е резултат главно от поскъпването на енергийните ресурси, което рефлектира върху всички производства.
"Изключително драстично скочиха цените на всички основни хранителни продукти. За съжаление, очаквам много драстични покачвания предвид нарастващата инфлация и предстоящата рецесия. Бюджетното увеличение на доходите обаче не е решение. В условия на инфлация увеличението на доходите означава проинфлационна политика. Това означава наливане на масло в огъня", е мнението на Николова.
Поскъпването на храните гони 35-40%. Но статистиката отчита инфлацията при цената на производител , т.нар. интегрирана инфлация. Газът е 80% от себестойността на азотния тор. В момента консумираме сирене и кашкавал, за които млякото е произведено преди 3 месеца. Говорим за истинско сирене. Тогава е произведено млякото - при тогавашните цени. Това каза за Bulgaria ON AIR доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.
"При млякото също е интересно, цената на килограм концентриран фураж и литър мляко, това съотношение в цените повлия. Ако към днешна дата започна да произвеждам кашкавал, ще купя мляко за най-малко за 10-15 лв., отделно са другите разходи. Цената на истинския кашкавал е около 30 лв. при онези цени на млякото. След 2-3 месеца отново ще поскъпнат", допълни доц. Боюклиев.
Според него инфлацията се бори с производство.
"Вдигнаха пенсиите с 20%. Да, но храните поскъпнаха с 40%. Така реалните доходи падат. Храните са борсова стока и не зависи толкова от другите фактори. Ще има поскъпване, защото предлагането е по-малко. То ще бъде в рамките на стотинки и ще бъде постепенно. Няма да е както ще е при месните и млечните продукти. При олиото имаше успокояване, защото внесохме слънчоглед от Украйна. А качественият български домат е скъп, той изисква грижи, капризен е", обясни доц. Огнян Боюклиев.
По думите му, ние сме голям вносител на сухо мляко, млечен концентрат и на млечни сурогати: "Млеката преди 30 години бяха в опаковка от 500 гр., сега има по 350, и по-малко."
"Производството на храните е поскъпнало 2 пъти. Местните производители могат да облекчат нарастването на цените, твърди доц. Боюклиев. Според него през идващите месеци ще влезе новата реколта от зърно, което ще доведе до поне 20-30% ръст на цената на хляба.