С нова програма за безвъзмездна помощ за предприемачи правителството в Кипър стимулира развитието на туризъм на "автентични преживявания". Кандидатстването за субсидиите започва от днес.
Новият план е насочен към обновяване на традиционни заведения за хранене и магазини за местни хранителни продукти, в подкрепа на автентичността на кипърския туристически продукт и за популяризиране на кипърската гастрономия, посочи заместник-министърът по туризма Савас Пердиос.
Програмата е част от кипърския План за възстановяване и устойчивост и се финансира с европейски средства, предаде Българското национално радио.
Общият й бюджет е 8 млн. евро, а започващият днес първи етап е на стойност 4 млн. евро.
Максималната държавна субсидия за компания е 200 000 евро и тя ще покрива от 50% до 75% от общите разходи.
Основното изискване към ресторанти и таверни е те да предлагат изключително кипърска кухня. Собствениците им ще трябва да сменят пластмасовите маси и столове с изделия от друг материал и да премахнат чадъри, хладилници и други артикули с реклами.
Закупуваното ново оборудване трябва да е с ниска консумация на енергия, в съответствие със „зеления” преход.
Финансират се също така цифровизацията на компаниите и създаването на техни многоезични уебсайтове, което ще улесни онлайн резервациите и доставките.