Българското биоземеделие значително изостава от европейското и то не само по отношение на производство, но и на консумация на биохрани. Контролът е изключително голям, земеделските производители се отказват и се вижда, че за 2 години площите с биопроизводство са намелели с близо 20%.
"Изискванията са много тежки, регламентът за биопроизводство е тежък, пътят за сертифициране е сложен и нивата на контрол са много. Истината е, че може би, за да имаме истинска биохрана и за да знаят хората, че като купят нещо, то наистина е био, контролът трябва да остане, но да се оптимизира", коментира предприемачът Ивайло Тодоров пред Bloomberg TV Bulgaria.
По думите му доверието на потребителите в биохраните не нараства, тъй като те се сблъскват с невярна или с малко информация.
Според него в България има както качествени, така и некоректни производители и онези, които работят коректно, трябва да посочват тези, които не го правят.
Гостът споделя, че доверието на потребителите в биохраните не нараства, тъй като те се сблъскват с невярна или с малко информация.
"Цените на биохраните неслучайно са по-високи, защото изискванията, които споменах, са доста и включват това да се използват определени биологични торове и препарати, които са определени за биопроизводство. Всички те са на органична основа и са много по-скъпи", добави Ивайло Тодоров.