Палмово масло от Гана

09.04.2010 | 15:23
по статията работи:
Производството на масло в малките ферми в страната е нерентабилно. Трябват инвестиции, за да бъдат покрити био-стандартите за качество
Палмово масло от Гана

В Гана палмовото масло е основна част от програмата за развитие на агробизнеса. Търсенето на палмово масло нараства не само в хранително-вкусовата промишленост, но също така и в промишлеността, където се използва, например, за производство на почистващи препарати. Правителството инвестира в отглеждане на по-устойчиви и, преди всичко - високодобивни палми, и ще насърчава използването на нови семена сред дребните фермери.

Независимо от тези усилия, палмовото масло на Гана често не отговаря на международните стандарти за качество на храните и козметика. Традиционното отглеждане и обработката в малки количества възпрепятства намаляването на разходите. Така Гана не може да се конкурира в ценово отношение на световния пазар. Разрастващият се пазар на биологични продукти предлага добра възможност за фермерите в африканската държава. Въпреки това, без подкрепата на международни купувачи, фермерите от Гана не са в състояние да преминат към биологично отглеждане или производство на необходимите количества,  да не говорим за финансиране на разходите за сертифициране в съответствие с международните стандарти.

Компанията Dr. Bronner's, производител на сапуните Magic, например, е точно такъв купувач. Дружеството преминава на биологично сертифицирани суровини през 2003 година. През 2007 г. Dr. Bronner's поставя начало на партньорство, за да помогнe на дребните производители в Гана да преминат към биологично отглеждане и по този начин да поставят основата за сертифициране на палмовото масло.

Палмовото масло се добива от плода на палмата от вида Elaeis guineensis, която се среща в Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия. Неговото естествено състояние е полутвърдо. Твърдото му състояние се нарича палмов стеарин, а течното - палмово олио (олеин). Палмовото масло се използва за производство на маргарин, за приготвяне на захарни изделия, хляб и хлебни изделия, сладолед, сухи и консервирани супи и т.н.

Палмовото олио се използва за пържене, за овкусяване на салати и като добавка към други растителни масла за обогатяване на хранителните им качества и понижаване на цената им. Полезните качества на палмовото масло се дължат на високото съдържание на коензим Q10, бета-каротин, витамините А и Е. Според някои изследвания понижава "лошия" и повишава "добрия" холестерол в кръвта. Предпазва от сърдечносъдови заболявания. Укрепва имунната система. Засилва мозъчната активност. Дори има антиканцерогенен ефект.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 23.12   619 г. – Начало на понтификатът на папа Бонифаций V. 1672 г. – Италианският астроном Джовани Доменико Касини открива Рея – вторият по големина след Титан...