Соя ще има в готовата кайма въпреки забраната на ЕС, според която мляното месо трябва да е без съдържание на соя в него. Разпоредбата влезе в сила от 1 януари 2014 г.
По рецептура каймата е месна заготовка (нещо като субпродукт), в която се влагат подправки и хранителни добавки, а не е чисто мляно месо. Това коментираха пред в. "Труд" от Асоциацията на месопреработвателите. Същото потвърдиха и от Българската агенция за безопасност на храните.
Припомняме, че от началото на тази година мляното месо ще трябва да се прави само от чист продукт без соя, консерванти и други добавки. Ще може да се влага само сол - до 1% от масата на месото, се казва още в документа от ЕС. По този начин Европейската комисия се опитва да пресече практиката голяма част от месото да съдържа соя. Съставката е една най-геннномодифициранати агрокултури.
Освен това от 1 ануари върху етикетите на мляното месо задължително трябва да има информация за съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините. ЕК изисква още да се посочва, че продуктът не е готов за консумация, а трябва да се сготви.
Задължително върху етикетите ще трябва да се изписват и съдържащите се алергени в пълното им наименование, както и предупреждение, че могат да предизвикат алергична реакция.