Френските власти разрешиха на традиционните производители на сирена да променят рецептите на фона на епидемията от коронавирус.
Както следва от постановлението, публикувано в официалния вестник на правителството, изискванията за сирена, произведени в Оверн, Франш-Конт и редица други региони, ще бъдат по-малко строги. Очаква се производителите да могат да се справят със излишъка от мляко, който тази година съвпадна със спад в търсенето поради пандемията и карантината.
Както отбелязват производителите на сирена, продажбата им през тази година стана много по-трудна: в много френски супермаркети гишетата за сирене са затворени, а износът в чужбина практически е спрял. Заради това един фермер изхвърли 15 хиляди литра мляко за три седмици, съобщава RFI .
Ситуацията, пред която са изправени производителите на сирене, се усложнява от строгите изисквания за продуктите AOP (Appélation d'origine protégée). Земеделските производители получават правото да продават сирена с географско наименование за произход - например Conte, Camembert или Cantal - само при спазване на всички правила и срокове, като и е забранено да се отклоняват от тях.
Улеснението, до което френските власти прибягнаха след призивите на фермерите, ще спести суровини до края на карантината, ще увеличи срока на годност на сирената и леко ще се отклони от традиционните рецепти.
В. „Льо Монд“ писа, че тези промени също ще позволят обработване на по-малко мляко. За всяко от сирената регулаторът е определил различни стандарти: както отбелязва уебсайтът Web-agri, специализиран в селскостопанските новини, не може да има едно решение за всички сортове поради особеностите на рецептата.