Съставките на храните, които консумирате навлизат в кръвния ви поток и с него попадат в мозъка. Така че е неизбежно начинът, по който мислим, работим и се концентрираме да зависи от храната, която ядем.
Възможно е обаче да увеличим производителността на мозъка си с около 20% в зависимост от това с което се храним, смятат експертите от Световната здравна организация.
„Храната е подобна на фармацевтична съставка, която влияе на мозъка“, казва Фернандо Гомез-Пинила, професор по неврохирургия и психология в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.
„Диетата, упражненията и сънят притежават потенциала да променят мозъчното ни здраве и мисловните ни функции. Това поражда вълнуващата възможност промените в диетата да могат да са действаща стратегия за подобряването на когнитивните способности, за защита на мозъка от нарушения и дори за възпиране на ефектите от стареенето“, споделя Пинила, цитиран от „Бизнес инсайдър“.
В ГАЛЕРИЯТА НА ЕCON.BG можете да разгледате кои са част от храните, с чиято помощ ще мислите и действате по-бързо и точно.