Цените на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, пилешко месо и агнешко месо) на дребно у нас продължават да се покачват с равномерни темпове. Това сочи последният седмичен анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), който проследява стойностните изменения на продуктите по магазините за периода 22-29 август 2012 г. Средните за страната цени на храните представляват средноаритметичната стойност между цените им в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).
Отново се е повишила търговската стойност на захарта на дребно. Спрямо интервала 15-22 август 2012 г. тя се е покачила със стотинка. С толкова поскъпват още брашното, яйцата размер M и замразеното пиле.
По-сериозно е увеличението при олиото и при охладеното пиле – цените им се вдигат съответно с 3 и с 4 стотинки за килограм. Анализът при трите основни разфасовки на агнешкото месо (цяло агне, бут и плешка) също сочи сериозно поскъпване, но това отново се дължи на факта, че в рамките на двата последователни изследвани седмични периода са проследени цените в различни области.
Единственият продукт, чиято стойност остава без промяна на седмична база, са големите яйца – размер L.
Захар
През последната седмица цената на бялата кристална захар на дребно се е повишила с още стотинка спрямо предходния проучван период до 2,29 лева за килограм средно за страната.
Поскъпването обхваща само някои от изследваните региони. Най-сериозно е то в 5 области, в които търговската стойност на захарта се е увеличила с 10 стотинки. Това е наблюдавано в ГТВ във Велико Търново, Ловеч, Плевен и Габрово, както и в ДТО в Добрич. Отбелязани са и четири поевтинявания – с 5 стотинки за килограм в големите вериги в Бургас и в София, както и в малките магазини във Варна, и с 3 стотинки за килограм – в големите търговски вериги във Варненско.
Олио
Цената на рафинираното слънчогледово олио на дребно продължава да се покачва. В рамките на периода 22-29 август тя се е вдигнала с цели 3 стотинки до ниво от 3,12 лева за литър.
Промяната се дължи на някои драстични поскъпвания на продукта в отделните области – с 23 стотинки в малките магазини в Ловеч, с 22 стотинки – в тези във Велико Търново, и с 20 стотинки – в хипермаркетите в София. В проценти това представляват увеличения съответно със 7,7, със 7,6 и с 6,8 на сто. Единственият спад в цената на продукта е този с 5 стотинки за един литър в големите вериги в Добрич.
Брашно
Продължава поскъпването и при брашното тип 500 – на дребно цената му се е увеличила с 1 стотинка за килограм на седмична база и през последния изследван период то се е продавало средно за 1,10 лева за един килограм.
В девет от изследваните региони в страната продуктът е повишил търговската си стойност с от 2 до 5 стотинки. Отбелязано е и едно намаление – с 3 стотинки за килограм в ГТВ в Шумен. В останалите региони цената на брашното е останала без промяна.
Яйца
Средната за страната цена на яйцата размер M се е повишила със стотинка до 27 стотинки за брой през интервала 22-29 август. В рамките на проучваната седмица тези размер L са стрували средно 29 стотинки за яйце – цена без промяна на седмична база. Не са отчетени и съществени стойностни изменения на продукта на регионално ниво.
Агнешко месо
На пръв поглед нивата на средните за страната цени на трите основни разфасовки на агнешкото месо (цяло агне, агнешки бут и агнешка плешка) сочат рязко поскъпване. Стойността на цялото агне се е увеличила с 26 стотинки до 13,05 лева за килограм. Тази на бута се е повишила с 53 стотинки до 13,92 лева, а цената на плешката е нараснала с 25 стотинки до ниво от 13,53 лева за един килограм.
В действителност обаче на областно ниво е регистрирана само една ценова промяна – спад с 1 лев в цената на агнешкия бут в ДТО в София (което представлява намаление с 9,1%). Разликата в средните стойности на продуктите в отделните изследвани седмични периоди се дължи на това, че през тях са постъпили данни от различни области.
Пилешко месо
В рамките на периода 22-29 август са скочили търговските стойности и на двата основни вида пилешко месо. Замразеното пиле е поскъпнало с 1 стотинка до цена от 4,47 лева, а охладеното – с цели 4 стотинки до 5,04 лева за килограм.
Пиле – замразено
В малките и в големите магазини на десет области цената на замразеното пиле е нараснала с от 5 до 25 стотинки за килограм. Най-съществен е растежът в ГТВ в Шумен. Отчетени са обаче и сериозни поевтинявания, най-голямото от които – с 30 стотинки (в ГТВ в София). Друг отчетлив спад е този с 19 стотинки за килограм, измерен в ДТО в Сливен. В някои региони се наблюдава понижение в цената на продукта в големите магазини, а повишение – в малките, и обратно.
Пиле – прясно, охладено
Аналогична е тенденцията и при охладеното пиле. В една и съща област (Добрич) са регистрирани и най-отчетливото поскъпване, и най-същественото поевтиняване. Цената на продукта се е вдигнала с 20 стотинки (или с 4,3 %) в ДТО в региона, като с толкова е спаднала в ГТВ (което е намаление с 4,4%).