В края на сезона продължават да поскъпват пресните зеленчуци на едро, следвайки тенденцията от последните две седмици. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за периода 14-18 октомври 2013 г.
Килограм червен пипер вече се търгува на 1,30 лева, което е седмичен скок с 12%. Зеленият пипер е поскъпнал със 7,7 на сто до 98 ст./кг. Цената на едро на полските домати се е увеличила с 13 пункта до 1,12 лв./кг, а тази на оранжерийните краставици – с 8,7 процента до 1,62 лв./кг. По-слабо е покачването при оранжерийните домати; такова е отчетено и при зрелия чесън.
За сметка на това чувствително поевтиняват зелето, морковите и зрелият лук кромид по борсите.
При плодовете има съществено движение единствено при цената на сезонните ябълки и грозде, която продължава да пада – тази седмица е отбелязано понижение съответно с 3,9 и 6,3%.
С малко над един процент поскъпват брашното и кашкавалът тип „Витоша“, както и слънчогледовото олио, което в периода 7-11 октомври отчете поевтиняване. С 3,2 пункта се е повишила стойността на едро на краве маслото (пакет от 125 г), а тези на маргарина и сиренето с растителни добавки са се понижили.
Раздвижването при продуктите от месо не надхвърля границата от 1,4 пункта.