Правителството на Кипър одобри план за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на малкия бизнес в различни традиционни производства, сред които лозарството и винопроизводството, съобщи БНР.
Новата държавна субсидия ще подпомага създаването и дейността на традиционни занаятчийски работилници и малки семейни предприятия в планинските и селските райони на Кипър. Целта е да се стимулира туризмът, като се популяризира и обогати предлаганият на острова туристически продукт, а също да се насърчи еко- и агротуризмът.
В отворените за посещения по новата програма цехове и работилници кипърски и чуждестранни посетители ще имат възможност да наблюдават на живо изработването от местни занаятчии на типичните кипърски грънчарски изделия, плетени кошници, бродерии и текстил. Гостите ще се запознаят отблизо и с приготвянето на традиционни продукти като сиренето халуми, хлебни и сладкарски изделия, вино. Туристите ще могат да се включат и в безплатни семинари по кипърска гастрономия, провеждани от членове на Кипърската асоциация на готвачите. Лицензирани екскурзоводи ще водят безплатни обиколки за гостите в тези райони.
Най-успешните експериментални проекти ще бъдат включени в туристическия маршрут за „автентични преживявания”, който министерството на туризма се подготвя да стартира наесен.