Бонбони, които намаляват риска от кариес

06.12.2013 | 09:25
по статията работи: Петя Бързилска
Разбира се, те не съдържат захар
Бонбони, които намаляват риска от кариес

Бонбони без захар отдавна не са новост на пазара. Такива обаче, които ядете до насита и все пак нямате кариес - това вече си е новина, пишат от Insmarket.bg.

Компанията Organobalance изобрети бонбони без захар, със съдържание на убити (инактивирани) бактерии, които се свързват с вредните бактерии в устната кухина и по този начин намаляват риска от кариес. Известно е, че след хранене бактериите на повърхността на зъбите започват да отделят киселина, която разрушава емайла, пише meddaily.ru, позовавайки се на Medical News Today.

Най-разпространеният щам сред вредните бактерии е Mutans streptococci. Другата бактерия - Lactobacillus paracasei - снижава концентрацията на този патоген, разрушаващ зъбите. Щом се свърже с M. streptococci, бактерията L. paracasei не позволява на патогена повторно да се прикрепи към повърхността на зъба. Така слюнката просто го отмива.

Повече за "умните" бонбони и как са тествани може да четете в Insmarket.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 31.12   406 г. – Германските племена вандали, свеби и алани преминават река Рейн и заемат Галия. 1600 г. – Английската кралица Елизабет I създава Източноиндийската...