Естествен антибиотик прави храната ни по-сигурна 3

20.03.2012 | 17:58
по статията работи: Георги Георгиев
Веществото геобацилин може да направи храната по-безопасна и да спести значителни разходи на млечната индустрия
Естествен антибиотик прави храната ни по-сигурна
Снимка: Sxc.hu

 

Срещаните в храните опасни болестотворни организми скоро могат да се изправят срещу могъщ противник, в лицето на нов полипептид, открит от химици от университета в Илинойс, съобщава ScienceDaily.com.

Антибиотикът, който е аналог на широко използвания в хранителната индустрия консервант низин, притежава потенциала да се превърне в истински дар за млечната индустрия при лечението на мастит при кравите.

Низинът представлява пептид със сложна структура, който се появява в млякото по естествен път. Той е продукт на бактерия, обитаваща вимето на кравите. Неговата основна функция е да унищожава множество видове опасни бактерии, сред които влизат бацилите на листерията и клостридиите.

В средата на миналия век широкоспектърните антибиотични свойства на низина биват оценени подобаващо и той бива одобрен като хранителна добавка за първи път през 1969 г. Оттогава низинът се използва в хранителната индустрия на над 50 държави по света.

Въпреки тези си преимущества низинът има своите слабости, които ограничават приложението му. Той става нестабилен при високи температури, както и в неутрална pH среда, която е необходима за производството и съхранението на множество храни и лекарства.

Докато изучавали генома на друга бактерия, живееща при високи температури, учените открили гени, които произвеждат геобацилин (geobacillin) молекула със структура и функция, подобни тези на низина.

Изследователите изолирали въпросните гени и ги вкарали в бактерии E.coli, които започнали да произвеждат геобацилин в достатъчно големи количества, които да позволят изучаването на неговата структура и функции.

"Изглежда че геобацилинът е по-стабилен от низина, както по отношение на киселинността на средата, така и по отношение на температурата", обяснява водещият изследовател в проекта проф. Уилфред ван дер Донк.

Низинът (а вероятно и геобацилинът) действат като улавят определена молекула, от която болестотворната бактерия се нуждае, за да изгради клетъчната си стена. След това те пробиват дупки в мембраната на патогените и така бързо ги унищожават.

За момента учените са тествали геобалицина срещу няколко болестотворни организма, които се срещат често в храната. Оказало се че новият антибиотик в някои от случаите е дори по-ефективен от низина. Такъв бил случаят срещу силно заразна бактерия, предизвикваща мастит при кравите. Нейната поява в стадата води до значително намаляване на млеконадоя а оттам и до сериозни загуби за млекопреработващата промишленост.

В бъдеще изследователите планират да тестват геобацилина срещу по-широк спектър от болестотворни организми.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 04.11   1429 г. – Арманяк-бургундска гражданска война: Жана д'Арк освобождава Сен Пиер льо Мутие. 1501 г. – Катерина Арагонска (по-късно първа съпруга на Хенри VIII)...