Столицата на България трябва да се премести край Хисаря. София е изчерпала инфраструктурните си възможности. Това смятат общественици от Ямбол, Пловдив и София. Сред инициаторите и автори на идеята са старозагорският художник Христо Танев, Георги Зафиров - председател на Постоянната комисия по култура, вероизповедание и политика за младите хора в Общинския съвет в Ямбол, изследователят на необичайни явления - Кубрат Томов, Донка Йотова - автор на книгата "Романови - краят на една мистерия", Марин Станев - председател на Български електорален съюз и др.
Според Христо Танев идеята е повлияна от редица древни и по-нови предсказания за наличието тъкмо по българските земи на място, заредено с изключително мощна енергия, която оказва положително влияние върху духовния и жизнен мир на човека, както и върху ползотворното развитие на всички социални контакти.
След двегодишно проучване на различни места в България, известни като геомагнитни аномалии, като най-подходящ се определя терен на 5-6 километра от Хисаря. Там, където участниците в начинанието предвиждат да се изгради храм, е забит бял пилон.
В града на бъдещето трябва да извисят снага и всички сгради на световни административни и обществени организации като ООН, например. Природата на това място ще участва "активно" при определяне архитектурния облик на града, специфичните дадености на местността предлагат изключителна гледка във всички посоки, а енергийното излъчване обещава висша хармония и единение между дух и материя, съобщи Yambolnews.net.
Едновременно с обявената идея, стана ясно, че екологично кисело мляко пуска на пазара фермер от Хисаря. 38-годишният Румен Драганов произвежда екопродукта във ферма в местността "Манастира" край града. Тя се намира недалеч от мястото, където ентусиастите искат да бъде бъдещата столица на България.
В стопанството се отглеждат 800 крави, които се хранят само с екологични чисти фуражи, засети на огромни площи край Хисаря, допълва News4000.bg. Нивите не се обработват с хербициди. Стадото от крави е селектирано в продължение на десет години, а млякото е с висок протеин и масленост - от 2 до 4,5%. Фермата е единствена в хисарския район, покрила европейските изисквания. Цикълът във фермата е затоврен. Румен сам отглежда житото, силажите и люцерната, наел е работници, които се грижат за кравите и фермата.