България произвежда около 63 вида хляб. Цената обаче се задържа най-дълго време една и съща на пазара благодарение на нулевата ДДС ставка на продукта. Това каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред "Фокус".
"Това е един от ефектите, които пряко се отразяват върху пазара, защото всяка друга храна сме свидетели като потребители как променя своята цена, за съжаление, в повишаващ се тренд, почти всяка седмица. При хляба не стоят точно така нещата.
Към момента всичко е спокойно при хлебопроизводителите, защото цената на пшеницата е категорична и сигурна, няма лъкатушения, няма взривове на борсата – пшеницата има борсова цена.
Има достатъчно количество, няма в никакъв случай свръхтърсене или свръхпредлагане. Т.е. имаме една компонента, която е почти постоянна. Цената на енергията в момента е също постоянна.
Приехме, че тол таксите са увеличени три пъти, и ние ги плащаме най-редовно, защото най-транспортираната храна е хлябът и той има най-тежката логистика", обясни Кукушева.
Тя обърна внимание, че единствените притеснения са свързани с нарастващата цена на дизела, тъй като той представлява основното гориво за транспортирането на продуктите и се отразява в ценообразуването на всички стоки и услуги в България.
Мариана Кукушева изрази очакване Националния съвет за тристранно сътрудничество да потвърди нулева ставка за хляба и брашното: "Мисля, че на фокус са законодателните промени, които предстои да бъдат приети в много кратък срок, свързани с бюджета на държавата. Що се отнася до нулевата ДДС ставка на хляба – тя е доказала своя изключително социален ефект, защото касае джоба на всеки български потребител пряко.
И най-вече на уязвимите групи население в България, което представлява един немалък процент от обществото. Очаквам нулевата ДДС ставка на хляба и брашното да бъдат потвърдени от Тристранката, защото мисля, че няма член, който да не е убеден в силния антиинфлационен ефект.
Що се отнася до нас, бранша, как ще се отрази нулевата ДДС ставка на хляба – бих казала, че по този начин се ликвидира сивата икономика. Т.е. вече нямаме два вида цени – с ДДС и без ДДС. Хлябът се предлага единствено и само без ДДС", коментира още председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.