Пилешкото месо и телешката кайма, често присъстват на трапезата ни, но това са месните продукти, които имат най-голям шанс да ни разболеят. Това сочат резултатите от ново изследване, цитирано от ''Бизнес инсайдър“.
Изследването е направено от правозащитната организация „Център за наука в защита на публичния интерес“ (Center for Science in the Public Interest - CSPI). В него са класирани различни видове месо по степен на риск то да предизвика сериозни здравословни проблеми.
Начело на класацията е пилешкото месо, което за периода 1998 – 2010 г. е предизвикало 452 случая на на хранителни натравяния в САЩ. В тях са пострадали 6896 души. На второ място е говеждото с 336 случая за същия период, в които са пострадали 3801 американци.
Сериозен риск за здравето носят и пуешкото, както и говеждото месо под формата на пържоли. Среднорискови са деликатесните меса, свинското и суровото говеждо месо, докато шунката, наденичките и пилешкото под формата на нъгети се смятат за нискорискови за американската трапеза.