Нова стъпка към отглеждането на екологично чисти плодове направиха българските агрономи.
"Ласкава" е името на устойчив десертен сорт праскова, който учените от Института по овощарство в Пловдив са разработили.
Създателите на прасковата са доц. д-р Аргир Живондов, доц. д-р Стоян Дъбов и агр. Юлия Божикова. Econ.bg се обърна за подробности към д-р Живондов, който ни разказа какви са отличителните белези на хибридната овошка.
За създаването на "Ласкава" са смесени гените на два други вида праскови с латински наименования Prunus persica и Prunus ferganensis. Сортът е получен чрез двукратно свободно опрашване на отбрани хибриди от родителската комбинация "Хале" ("Елберта" и "Ферганский желты"). С други думи - избрани са най-добрите популации след кръстоската на двата родителски сорта.
Снимка: Институт по овощарство
Отличителните белези на новия сорт са, че плодовете му са много едри – с приблизителен диаметър 77 милиметра и със средно тегло 230 грама. Месото им е ярко жълто, сочно и с балансиран сладко-кисел вкус. Освен това се отделя лесно от костилката.
Търговският вид на прасковите се допълва от характеристиките на обвивката й – карминово червена и умерено мъхеста.
По-важното от земеделска гледна точка е, че сортът е устойчив на една от най-разпространените сред овощните култури болести – браншеста мара. Дървета "Ласкава" са отглеждани в колекционно насаждане, заедно с други сортове праскови, чувствителни към заболяването и създаващи общ инфекциозен риск. В резултат, при новите хибриди не са забелязани никакви симптоми на болестта.
Това на практика прави производството на сорта много по-евтино. Пръсканията срещу болести се свеждат до минимум, тъй като устойчивостта на прасковите е генетично заложена.
Освен това, плодовете имат добър сензорен профил, допълват от Института. Сортът е подходящ за използване в системата на биологичното овощарство за производството на екологично чисти плодове.