Министерството на културата на Турция подготви списък с най-популярните местни улични храни сред 81-те провинции на страната.
Безспорните победители са турското кравайче симит, рибните сандвичи и печените кестени.
Tantuni, което представляват пържени малки кубчета месо, подправени с люти чушки и лук, увити в тънък арабски хляб се нарежда на четвърта позиция. Следват пълнени миди, печени картофи, пиле с ориз, çiğ köfte (сурово кюфте), пресен бадем на лед и шалгама.
Въпреки че Истанбул е гастрономическият център на Турция с много местни и чужди ресторанти, уличната храна също си струва да се опита от туристите, според goturkey.com, уебсайт, създаден от министерството за популяризиране на туристическите горещи точки в страната.
Според министерството културата, уличната храна в страната се връща към историята на Османската империя.
„Турците имат номадски произход и това е една от основните причини културата на уличната храна да е изключително богата и популярна в цялата страна“, се казва в уебсайта.
„Културата на уличната храна е като златна мина в Турция. Във всеки град можете да срещнете улични вкусове, които са уникални за региона и които могат да се харесат на чинията на всеки “, се казва в сайта.
Описвайки „Simit“ като „хляб с форма на геврек, покрит със сусам“, министерството препоръчва на хората да ядат симит „самостоятелно или със сирене и чаша чай“.
В Истанбул много хора споделят тази вкусна закуска с чайките, докато пресичат Босфора на ферибота. След симита, „достъпни, хранителни сандвичи с прясна риба“ или „Ton Balıklı Sandviç„ са на второ място в списъка на министерството.
„Вкусът им остава в устата ти“, се казва в гастрономическия сайт.
След това идват кестените – „Kestane kavrulmus“, уличната наслада, която според министерството предвещава началото на зимата.
Когато настъпи зимата, човек може да намери продавач на кестени на всеки ъгъл в почти всеки град в Турция.
"Tantuni"или „увито нарязано месо с магданоз, домати, зелени чушки и лук“ е четвъртата най-популярна улична храна в списъка.
Друга неустоима улична храна, „midye dolma“ (пълнени миди), е класирана по средата в списъка, тъй като турците могат да намерят продавачи почти навсякъде по улиците, за да опитат експерименталната популярна храна.
„След като започнете, може да не успеете да спрете“, каза министерството, позовавайки се на обичайната практика феновете му да ядат едно след друго.
„Kumpir“ – необелен печен и пълнен картоф е шести в списъка, като министерството призовава хората да не го пропускат.
Властите препоръчват на клиентите да ядат кумпир с колбаси, кисели краставички, сладка царевица и маслини.
„Тavuklu pilav“ или „Пиле с ориз“ се нарежда след кумпира в списъка. Препоръчително е да се яде заедно с чиния кисели краставички и чаша айран.
„Çiğ köfte“ (сурови кюфтета) е безспорно една от най-популярните храни в страната, заемайки осмо място в списъка. Въпреки името си, çiğ köfte всъщност не се състои предимно от месо, а се прави от булгур и паста, както и от пикантни билки. Отново, ayran-ът е силно препоръчителен с него, според уебсайта.
„Buzlu badem“ или „Пресен бадем на лед“ и пикантна напитка от ряпа на име „şalgam“ са последните звезди в списъка, които министерството препоръчва на всички туристи.