Световният ден на храната се чества по инициатива на Организацията по изхранване и земеделие към ООН, и се отбелязва ежегодно на 16 октомври.
Инициативата е учредена, за да бъдат обсъждани глобално теми като изхранването, земеделието, недохранването, но най-вече – за да бъде елиминиран световния глад. В честването на този ден се включват над 150 страни, което прави този ден един от най-глобалните в света.
Глобалната цел на Световния ден на храната е към 2030 година в света да няма глад. Към 2018 година 820 млн. в света страдат от глад, а 155 млн. деца са трайно недохранени. Докато в развитите страни се шири неоправдано разхищение и изобилие от храна, в развиващите се и особено в страните от т.нар. Трети свят положението е повече от ужасяващо. Балансът е нарушен драстично и в презадоволените, и в гладуващите страни. И в двата “лагера” има смъртност поради неправилно хранене или поради липсата на такова.
Темите за храната и глада засягат много по-голям дебат и това обвързва дори страни, в които няма сериозни проблеми. Това е дебат за екологията, икономиката, транспорта.
Поставят под съмнение политически системи, организации, но още морала на човечеството. Тема за размисъл за начина на живот на всеки отделен човек, като част от по-голямата общност. Къде е мястото му в нея и дали когато се оплаква от несгода в живота си, не забравя, че на света има хора, които живеят по-зле. Което не бива да води до чувство на вина и отричане, защото е безсилен, а до осъзнаване и действия, които засягат неговия бит, общност и семейство.