Цените на зехтина екстра върджин се повишиха в световен мащаб през април до рекордните 6269.63 долара за тон, сочат данни на уебсайта на Международния валутен фонд (МВФ). Априлската стойност на продукта е с 46 процента по-висока от същия период на 2022 година.
Extra virgin olive oil се получава от първото студено пресоване. Този вид е най-качествен и най-здравословен, защото в него са съхранени всички полезни свойства и това е първото масло, което се извлича от маслините. Неговата киселинност е ниска между 0,8 и 1 процента.
Филипо Берио, най-големият в света американски производител на маслинов малц, приписва увеличението на цените на “рекордно трудния” минал сезон – реколтата от маслини е била най-ниската от 30 години.
За покачването на цените допринесе миналогодишната суша в Испания, която представлява около 40 процента от световното производство на зехтин. Лятото на 2022 г. в Испания беше най-горещото и едно от най-сухите в историята. Тази климатична аномалия е довела до факта, че реколтата от маслини е била сериозно засегната, което може да доведе до значително увеличение на цените на зехтина.
Зехтинът е един от националните продукти на Гърция, Турция, Италия и Испания.
От антични времена това масло е неотменима част от т. нар. средиземноморска диета. Още през древността е използвано за осветяване (с маслени лампи) на храмове и джамии, а също при извършване на християнски и юдейски обреди. Църковно-славянското название на зехтина е „елей“.
Освен вкусовите си качества, зехтинът притежава и много други. Той е изключително здравословен и идеален заместител на всички други видове олио и мазнини. Полезен е както за стомашно-чревния тракт, така и за сърцето и кожата. Съдържа витамин Е, олеинова (маслена) киселина, полифеноли и антиоксиданти, които забавят стареенето на клетките, костите и кожата, допринася за регулирането на холестерола, като предпазва от сърдечен удар, предотвратява появата на стомашна язва, спомага за растежа на децата, и регулира секрецията на жлъчката. Освен това предотвратява рака. Зехтинът е основна съставка на много козметични продукти, поради способността си да хидратира, омекотява и заздравява кожата, без да я дразни и без да са нужни силни химикали, които могат да доведат до множество алергични реакции.