Най-много са ресторантите в България в нисък и средно нисък ценови диапазон. Те обхващат 57 % от пазара, сочат данни на български сайт за заведения.
Едва 3% от ресторантите в страната са от висок клас. Сред тях най-разпространени са тези със средиземноморска кухня. Това определя и ценовия им диапазон, тъй като цените на рибата и на морските дарове са сравнително високи.
Най-голям е броят на ресторантите, които предлагат традиционна българска кухня. След тях се нареждат тези с европейската. Като цяло ресторантите в страната се специализират в предлагането на 29 типа кухня.
Данните са получени на база проучване на ценовите равнища на заведенията в България според различните типове кухня. Даден ресторант попада в нисък ценови клас, ако вечеря за един човек струва 20 и по-малко лева. Ако същата вечеря е на цена от 20 до 30 лева, заведението се намира в средно нисък ценови клас. Средно високо ниво поддържат ресторантите, в които същото ядене струва от 30 до 50 лв. Заведенията, които поддържат по-високи от тези цени, попадат в категория висок клас.
Забелязва се тенденцията гръцките ресторанти в България да предлагат по-високи цени за ястията си, отколкото турските. Първите действат в ценовите категориите средно висок и висок клас. Турските пък падат с едно ниво по-надолу.
Най-високи цени има в ресторантите с нетрадиционна за България кухня. Това са мексикански, аржентински, американски, корейска или тайландска кухня. Вегетарианците са облагодетелствани в това отношение. Специализирани за тях ресторанти могат да се намерят и в ниския и средно ниския ценови клас. Все пак най-изгодно излиза да се храним в заведения с традиционна българска кухня.