Стандартът "Стара планина" няма да се променя и в него няма да се допуска наличие на соя. Това решиха Експертният съвет по безопасност на храните към НВМС и работната група,
разработила стандарта. В тях участват експерти от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), Асоциацията на месопреработвателите в България, представители на научните среди и водещи
технолози по месопреработка.
Съветът и работната група взеха решение съдържанието на соя да се изследва по акредитирания метод ELISA скрийнинг на референтната лаборатория в Германия, съобщи пресцентърът на Министерството на
земеделието и храните (МЗХ). С него се установява наличието на соя в месо и месни продукти с точност до 0,1%. Анализите ще се извършват в лаборатория на НВМС и ще бъдат окончателни за изследваните
продукти.
Асоциацията на месопреработвателите в България се противопостави на изразеното от животновъдите желание да се въведе изискване да се използва само
българска суровина за продукти, произвеждани по стандарта "Стара планина".
Очаква се решенията на Експертния съвет и работната група да влязат в сила през следващата седмица.
Фирмите, в чиито продукти, произведени по стандарта "Стара планина", бяха открити следи от соя, няма да бъдат санкционирани, тъй като соята не е влагана умишлено. Те ще могат да продължат производството на продукти по стандарта, но при засилен контрол от страна на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК).
Това е решил министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщи по-рано днес пресцентърът на МЗХ.
Припомняме ви, че на 13 октомври беше съобщено, че ветеринарните инспектори са хванали наличие на соя в следните продукти, произведени по стандарта "Стара планина": карначе на фирма "Сами -М", колбас "Майстор Цвятко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД, кебапче на "Унимес" АД - Монтана и кренвирши на "Кен".
При проверката на продуктите държавна акредитирана лаборатория в Германия наличие на соя е било открито в три от пробите на подправки и свинско месо. Те бяха изпратени там от НВМС.
Наличието на следи от соя е установено по качествения метод PCR в подправки, влагани в продуктите на фирма "Сами - М" ЕООД и в замразена свинска плешка на "Лалов и Вачев" ЕООД.
По количествения метод ELISА, съдържание на соя в пробите от подправките и месото не е установено. Това означава, че количеството е под 0,7% и според ветеринарни експерти изключва възможността тя да е влагана умишлено.
Проверките, извършени от инспекторите на ДВСК в четирите предприятия, не са установили конкретни несъответствия, включително и в официалния контрол, свързани с производството на продукти “Стара планина”. Открити са били някои нарушения, свързани с технологичното оборудване и дребни пропуски при воденето на документацията по системите за самоконтрол.